2016. április 16., szombat

Tető síkba hozása

Napokban kaptam egy kérdést a tetőjavítással kapcsolatban. A válaszhoz készítettem néhány képet, megmutatni, hogy nálunk hogyan is történt a tető javítása. Hangsúlyozom, hogy ez csak egy lehetőség a sok közül, nem állítom, hogy csakis így lehet egy tetőt felújítani.
A fából készült tetőszerkezet mindig mozog, főleg, ha nemkívánatos hatások is érik. Az öreg házakra jellemző, hogy a tetejük előbb-utóbb girbe-gurba lesz. Leginkább a cseréplécek hajlanak meg, de időnként a gerendák is mozoghatnak annyit, hogy már nem lesznek síkban.Nálunk a szarufák oldalára szegelt deszkával oldották meg, hogy a cseréplécek már egy síkot alkossanak. Ehhez közönséges, 10 cm széles gyalulatlan deszkát használtak. Itt most kifejezetten a cseréplécek alátámasztása volt a cél, ezért deszkánál vastagabb anyag nem is kell ide. Ha szükséges lenne a szarufák megerősítése is, akkor jöhetne szóba a palló.
A kúpcserép rögzítése is szegeléssel történt. Jó nagy szegeket használtak, olyan nagyot, hogy át is ütötte a taréjlécet.
A taréjlécet egyébként az ehhez való tartók fogják. Ezeket simán bele kell ütni a szarufába, és így könnyen beállítható a léc megfelelő magassága. A taréjlécet a tartó részen oldalról lehet szeggel rögzíteni,  bár valószínűleg szegelés nélkül is benne marad a tartóban.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon köszönöm, én voltam az érdeklődő. Tökéletes :)