2016. június 12., vasárnap

Tornácburkolás

A ház tornáca korábban betonnal volt burkolva. Ennek cseréje is a tervek között szerepelt. Egyrészt a beton nem engedte a párát kijönni a talajból, így az szépen a falon keresztül távozott, másrészt a téglaburkolat jobban tetszik a töredezett betonnál.
A tornác betonját még az ősszel feltörtük, és az alatta lévő földet is eltávolítottuk. Ezt követően a kiásott részt kaviccsal töltöttük fel. A kavics - és ezzel a fal alapja is - egész télen és tavasszal száradt. Most pedig eljött az ideje a burkolat elkészítésének. Természetesen ehhez is mészhabarcsot használtunk. A téglát a falra merőlegesen raktuk le. Ez optikailag rövidíti az amúgy nagyon hosszú ámbitus látványát.
A falhoz igazított sorokat hol egész, hol fél téglával kezdtük, hogy a téglák esetleges méretbeli különbsége vagy a lerakás pontatlansága (bár ilyen úgysincs :-) ne legyen feltűnő. A tornác szélessége természetesen nem igazodik a téglák méretéhez, ezért a külső oldalon rendre vágni kellett a téglákat.
A képeken nem látszik, hogy a burkolás nem vízszintes, hanem enyhe emelkedéssel (majdnem) követi a terepszintet. Az emelkedés ellenére még így is be kell majd építeni egy lépcsőt ahhoz, hogy az istálló előtti részen is nagyjából az eredeti szintre tudjuk kihozni a burkolást.
Egyelőre itt tartunk a burkolással. A bejárat előtti rész most kimaradt, mert ott majd különböző csöveket akarunk még lefektetni, és nem akarjuk a frissen elkészült burkolatot felbontani.

Nincsenek megjegyzések: